fredag 8 januari 2010

Visst kan det göra ont när myter måste brista

Är du intresserad av att läsa en bok om 59 sånger och 59 artister?

Är du intresserad av att läsa en bok där en gubbe som gifte sig med sin 13-åriga kusin beskrivs som att "Synden pulserar fortfarande i blodet på den gamla vilden"? Den gamle vilden i fråga är Jerry Lee Lewis, och tydligen så verkar han fortfarande gilla yngre kvinnor.

Du kanske vill läsa en bok där the Ronettes beskrivs så här: "Det här var inga tjejer man mötte med annat än respekt. Det här var tjejer som själva bestämde när det var dags". Ok så det lät sig inte bli våldtagna då, eller?

Vill du läsa boken där man får förklarat för sig att anledningen till att Bruce Springsteen spelade låten "Seven Nights to Rock" under sin senaste europaturné, en låt från 1956 som handlar om vilka kvinnor sångaren ska ligga med den kommande veckan, var för att hans fru Patti inte var med. Hon var hemma och passade barnen.

Boken där man, oavsett hur stort svin man än betett sig som, dör med ett snett leende på läpparna.

Då ska du läsa Lennart Perssons bok Sånger om sex, Gud och ond bråd död som riktar sig till de som vill suga på sina rockmyter på samma sätt som man suger på en Werther's Original.

2 kommentarer:

  1. Hm, vet inte om man ska bli rädd för den där boken, eller lockad av den… Det finns så mycket i vår populärkultur som bygger på att man skrattar åt något "omoraliskt" samtidigt som man innerst inne tycker att det är lite gött - 2 1/2 men någon?

    Nå, till sist en fråga: var det en dunkelt menad referens att musiken i bakgrunden på Werthersfilmen lät som orgeln i Belle and Sebastians "Electronic Renaissance"?

    SvaraRadera
  2. Ja komediserier som (ofta) är byggda på lathet och minsta möjliga gemensamma nämnare spelar en stor roll i den ständigt pågående normaliseringen av män som beter sig illa.

    Svar på frågan: Nej men nu önskar jag att det var det.

    SvaraRadera